Main Menu
Random Images
iwii :)~
Random Images - Full view
Pictures: 10
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup

Alex
29 Jul : 23:44
nonkapo nqmah net nqkolko dni i ne sum vidql saob6tenieto. inu4e sum v Hashi,japanese restaurant. mn e dobre,samo deto sega e malko sprqlo 4akam vi

nvd
29 Jul : 12:24
zdr Mila S ... kak ste? ... kak q karame po4ivkata ?

Mila S
29 Jul : 11:22
Zdravei nvd

nvd
28 Jul : 09:51
zdr Mila s ... kak sme ? ...
kvo pravim? ..

Mila S
26 Jul : 10:39
Zdraveite ):
niakoi poznava li bulgari,koito zhiveiat vuv Fujairah?

BG Consulate in Dubai

Контакт

UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria

Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com

Welcome Guest
Username:

Password:

Remember me

[ ]
[ ]
[ ]
 Currently Online (42)
 Extra Information
Google AddSense
Share BGinUAE.com
Last 2 Forum Posts
Re: emirates
Та както ви обещах.... Вече мога да влизам в прифила си. Тои е изцяло променен и се казва Selected Candidates Portal, и целия [more...]
[Paul Mihaylov on 29 Jul : 23:19]

Работа по специалностите Интериор и графичен дизайн?
Здравайте,Някой може ли да ми даде информация, дали се търсят интериорни и графични дизайнери там, и добре ли [more...]
[mitoch on 29 Jul : 23:18]

Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Jobs :: Шофьорска книжка

<< Previous thread | Next thread >>
Pomosht za shofiorska knizhka
Go to page   <<        >>  
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
Author Post
MVinzens
Mon Oct 27 2008, 12:37PM

Registered Member #299
Zdraveite!

ih iskala da izkazha lichnite si vpechatlenia otnosno sagata "Shofiorki Knizhni za Balgari". Kakto znaete i az triabvashe da iztarpia hodeneto na kurs, i tn. prostotii.
Veche imam knizhkata mi v racete si!!! Ne beshe chak tolkova zle v sravnenie s uzhasiite, koito se chuvat za nad 10 pati skasani. Bih iskala da spodelia i moia opit za badeshtite shofiori.
Kakto me posavetva Dido, se zapisah v Dubai driving Centre. Namira se sreshtu Dubai Dry Docks (Ima edin ogromen kran, s tozi nadpis). Tova uchilishte predlaga po-kratak period na izchakvane: 1 esec za normalni kursove i 1 sedmica za VIP kursove. Az se zapisah na VIP.
E vse pak triabva da im davash zor (kakto na vsichki arabi v regiona) za da stane neshto, no vse pak e ok.
Platih 20 chasa, ot koito karah po-malko ot 2. Instruktoratt mi beshe edin pakistanec, koito edva govoreshe niakolko dumi na angliiski i ot koito nishto ne nauchih. Sled 2-ria chas mi kaza, che me prashta na assesment test. Tozi test se sastoia v plashtane na taksa ot 70 DHS i podpis ot niakav drug mazh, koito ne mi stana iasno kakav e. No realen izpit niamashe.
Sled tova mi nasrochiha data za signal test, koito estestveno vzeh. Toi e napraven za debili i ne moga da si obiasnia kak mozhe niakoi da ne go mine.
Na road testa me skasaha na parvia pat, zaradi tova, che mi beshe parvi pat. Izpitvashtata si pisa kakvoto si iskashe, dazhe che sam napravila opasna situacia. E az i vdignah sled tova goliam skandal, no ... tova ne promeni neshtata. Sledvastia pat go vzeh bez niakakvi nakazatelni.
I taka veche sam palnopraven shofior v Dubai i moga da karam spokoino (a ne kakto karah predi vse na trani ). E vse pak barzo minah (po-malko ot mesec ot registaciata).
V uchilishteto dokato chakah za izpit se zapoznah s nai-razlichni sluchai. Imashe edno momiche, koeto se iaviavashe za 8-mi pati pak ia skasaha. Vse pak triabva da kazha, che v bolshinstvoto ot sluchaite sa pravi da kasat. Tezi momicheta NE MOGAT DA KARAT i sa OPASNI! Edna pochti blasna edin stalb, a edna druga ne mozheshe da darzhi kormiloto i da kontrolira gasta.
Kakto i da e iavno, balgarite sme si po-dobri i po-lesno ni puskat.
Vapreki vsichko, u men ostanaha niakolko vaprosa, pochti riturichni:
1. Kak e vazmozhno tia instruktori da sa tolkova zagubeni i dori da ne razbirat kakvo gi pitash? Kak e sashto vazmozhno da ne ti davat da prochetesh ravilnika za dvizhenie? Vse pakj ima niakoi razliki s nashto shofirane. Kolkoto i pati da pitah da mi dadat da procehta pravilata niakade, nikoi ne razbra za kakvo govoreh.
2. Kak e vazmozhno vse pak tolkova golemi razliki v standartite. Na prvia izpit mi biaha pisali, che edva ne sam se blasnala, a na vtoria nito edna greshka. Vse pak platih 7 dopalnitelni cahsa, no ne karah NITO 1?
3. Kakvi sa tezi shofiori, koitio vse pak puskat? Iavno, zashto stavat tolkova katastrofi. Iavno nishto ne nauchavat ot istruktorite.Tezi hora sa OPASNI.

Vse pak kato zakliuchenie bih iskala da preporacham Dubai Driving Centre i to VIP urocite (e te ne niamat nishto obshto s VIP, no se minava po-barzo).

Uspeh na sledvashtite!

Mariya
Back to top
MVinzens
Mon Oct 27 2008, 12:41PM

Registered Member #299
A i zabravih oshte edin ritorichen vapros!
4. Ispitite sa na lesni uchastaci, ne mnogo natovareni i bez koi znae kakvi trudnosti. Izpitvat te na super lesno i vaobshet ne im puka kak se spraviash v ludnicata na Sheikh Zayed ili Emirates Roads i t.n. Kolko obektivno te preceniat shto za shofior si?

Mariya
Back to top
ina
Sun Nov 09 2008, 05:48PM
Registered Member #251
Привет, Мария,
много е хубаво че споделяш подробности от твоя "курс" и изпит. Аз съм пред т. нар финален изпит и продължавам да се чудя откъде да прочета всичките им правила. От проба-грешка разбрах че някои неща тук не са така както съм ги учила в БГ.
Истината е че и аз минах само 2 урока с минимална вербална комуникация. Днес минах асесмънт тест, при мен си беше истински - 10 минутно каране по затънтени улички с 1 излизане на главна улица за около 100м. Както ти казваш - никакъв шанс да преценят можеш ли да се оправиш в не толкова елементарна ситуация.
Сигнал теста при мен беше преди уроците, явно във всяко училие е различно.

Интересно ми е - при теб вманиачени ли бяха на тема да се гледа в 2 огледала + през рамо при престрояване? В БГ (беше отдавна но все пак помня) никой не ме е занимавал да се втренчвам в по 2 огледала, дори в един момент въобще престанаха да ме следят дали се оглеждам, а за обръщането през рамо ми казаха 1 път и после забравиха напълно. Така че аз открай време се обръщам само ако нямам достатъчно видимост в огледалата. Тук обаче ми надуха главатас това че не съм се обръщала достатъчно назад , или че съм поглеждала направо в страничното огледало при изпреварване, като пропускам това за задно виждане (което е предостатъчно в крайна сметка, ако гледането в задното огледало беше толкова важно, нямаше да има микробуси и камиони). Интересно ми е дали и изпитващите на финалния тест ще го намерят за толкова голям пропуск? Не ми се иска да ме скъсат заради това, от друга страна навици поддържани с години трудно се поправят и сигурно пак ще забравя да погледна "изразително" назад.
Би ли споделила колко излезе твоя ВИП пакет? Аз се набутах да платя ВВИП който е почти 5 000 и в крайна сметка между записване и изпит ще имам повече от 2 седмици защото нямало по ранни дати. Арабско разбиране за бързина....Мен не ме и питаха дори дали искам по-малко скъп пакет, директно ми пробутаха най скъпия. Както се видя без особен смисъл - спестиха ми лекции, отидох дректно на сигнал тест, но пък сега сама трябва да откривам разликите в правилата
Back to top
MVinzens
Mon Nov 10 2008, 08:54AM

Registered Member #299
Zdarvei Ina!

Radvam se, che moga da pomogna pone sas savet. I na men taka mi pomognaha. Iavno nai-cenno si e staroto pravilo ot usta na usta.
Taka pochvam po red na vaprosite ti, za da ne iztarva neshto. Vav vsiako uchilishte e razlichno, no vse pak ima obshti neshta, koito ako gi spazvash shte si spestish dosta glavobolia.
Pravia mi i gaven savet e da si uverena i da vdahvash uverenost na izpitvashtata. Malko rasistko shte prozvuchi, no belite gi puskat po-lesno iavno, a indiicite i filipincite gi kasat masovo. Vse pak ima i drugo neshto - te prosto ne mogat da karat. Nabliudavah niakolko momicheta. Mi te niamata kontrol varhu kolata. Ednata karashe s biasna skorost, zashtoto ne mozhesh da kontrolira pedala na gasta. Drugata edna ne se blasna. Ta kata, pokazhi uverenost, che znaedsh kakvo pravish i che darzhish neshtata pod kontrol. Tova gi vpechatliava. Na men izpitvashtata mi napravi zabelezhka, che namaliam skorostta kogato se prestroiavam. az si misleh, che tova e pravilno, no... Togava reshih,c he shte i pokazha kak se kara i pri sledvashtite prestroiavania gaaasss. Iavno i haresa. Ne karai prekaleno bavno. Tova sashto ne im haresva. Pak go smiatat, che ti lipsva uverenost. Karai mezhu 40 i 50, an centralna ulica mozhesh i poveche.
Po otnoshenie na pravilata i ot kade da gi procehtesh... takova zhivotno niama. I az dosta pitah kade moga da gi nameria, no se okaza, che niama nito knizhka, nito web site. E, taka ili inache ivno niama tvardi pravila. Azx moga da ti kazha tezi koito otkrih ot moi opit:
1. Kogato ti kazhat da se prestroish v sasedna lenta, osven ogledalata ne namaliai skorostta i ne izpolzvai spirachki! Ne znam kakva e logikata, no taka go ikskat. Spored men e palna glupost, no imenno zatova parvia pat me skasaha. Nabih spirachki, za da izchakam kolite da otminat.
2. Ne znam dali sa ti obiasnili prestroiavaneto na kragovo. Iavno pak e niakakvo izmisleno pravilo. Ako shte zavivash na diasno, triabva da si v nai-diasnata lenta. Ako shte prodalzhavash napravo triabva da si v srednata lenta, a ako shte zavivash na liavo ili u-turn triabva da si v nai-diasnata lenta.
3. Mnogo darzhat na u-turna i mnog kasat zatova. Tova smiatam, che sa ti go obiasnili, taka che niama da se povtariam. Edin savet! Ne se bavi mnogo da chakash da minat vsichki koli. Ako ima koli, no te sa daleche i ne gi zasichash zavivai.
Za ogladalata! Tapa rabota, no naistina mnogo darzhat. Triabva da gledash v centralnoto, posle v stranichnoto , da si OBARNESH glavata i poak v centralnoto da gledash, she togava chak da zavivash. Niama kak gledat go. Mozhesh i po-barzo da go pravish, ne e problem. S men imashe edno momiche, koeto beshe takava flegma. Tia gledashe v ogledalata po 1 minuta predi da zavie i estestveno ia skasaha... za 9-ti pat!!
Oshte edin savet, ako napravish greshka, prosto im se izvini i badi liubezna. Vaobshte badi liubezna, kazhi im Dobro utro i tn. Tova im haresva.
Ne se sashaki i da ne ti puka mnogo.
Moia paket izleza okolo 4000Dhs ako ne se lazha. 3000 i neshto "VIP" uroci!! haha!! i okolo 1000 Dhs za vtori izpit i niakvi taxi. Tova bez da smoatam kolko benzin sam izgorila da hodia do tam i da se zanimavam s tiah. Ne znam ti mozhe bi hodish s taxita, i tova si e razhod. Az karah nashta kola . Karam do uchilishteto, parkiram i otivam na uroci!! Beshe goliam maitap.
Aide uspeh i stiskam palci!! vse pak belite minavat po-lesno ! Ako imash oshte vaprosi, mozhesh da mi zvannesh na 0508861879!

Mariya
Back to top
ina
Mon Nov 10 2008, 07:44PM
Registered Member #251
Blagodaria mnogo, Mariya!
za kragovite i lentite mi obiasniha, da. Sashto i az kato teb zabeliazah pri prestroiavane che ne obichat da se namaliava i izchakva , ako ne mozhesh da se prestroish - prodalzhavash napred i kogato/ako mozhesh. Kato cialo na men mi mrankat che mnogo barzam. Dano nacelia pravilnoto tempo za samia izpit. S kragovite mi e nai-koshmarno i tochno tam obiasnenieata malko ne biaha adekvatni. Taka i ne razbrah v kragovo triabva li da razchitem che drugite uchastnici sa podali pravilno migach , za da predvidia shte izlizat li predi moiata tochka na vlizane ili shte prodalzhat i eventualno shte gi zaseka. Ot opita mi na patia - ne biva da se razchita che znaiat kak se polzva migach, obache tova oznachava da chakam tvarde dalgo za da se uveria che vsichki sa dostatachno dalech. Oshe poveche che v tova uchilishe sa malko tromavi kolite i ne smeia da opitvam barzi manevri. Ne znam kak shte go resha tozi problem. Osven da nastoiavam da si vzema polagaemite posledni 4 uroka ot paketa za da svikna napalno s vazmozhnostite na tehnite koli
Back to top
Pavlina Toneva
Wed Nov 12 2008, 01:41PM

Registered Member #402
Zdravei Mariya,

I na men mi predstoi skoro da se zanimavam s kursove. Bi li mi kazala za koi paket se zapisa i kolko ti struva. Opitvam se da sravnia tseni s drugi uchilishta.

Mojete li da si predstavite, che v Abu Dhabi, spored moi priatel se vzemat samo 6 chasa i struva 800 dirhama, napravo se izumih, kato mi kaza.

Pozdravi,
Pavlina
Back to top
MVinzens
Wed Nov 12 2008, 04:24PM

Registered Member #299
Zdravei Pavlina,

Predstaviam si go tva, zashtoto v tazi strana iavno vse oshte ne sa otregulirani neshtata i ima strashni razlichia. Kakto naprimer signal testa i road testa. Signalat e tolkova prost, che triabva da si sigurno debil za da ne go vzemesh. A roada go praviat tolkova truden, che vsichko gledat pod lupa.
Az se zapisah v Dubai Driving Centre. VIP paket, za koito se chaka 1 sedmica samo. Ako si na redovni chasove se chaka edin mesec. Obschto s edno kasane i 7 dopalnitelni uroka, koito samo platih, mi izleza kam 4000Dhs. Iavno v tva uchilishte se chaka po-malko. Pitah i v Al Ahli, kadeto VIP paketa beshe kam 3000, no tva e nai-ciganskoto uchilishte spored men i ne goi preporachvam na nikoi. V Emirates Driving Institute pak za redovni chasove se chaka 3 meseca, a VIP chasovete sa kam 9000Dhs.
Uspeh i ako imash vaprosi, pitai!

Pozdravi,
Mariya

Mariya
Back to top
Pavlina Toneva
Wed Nov 19 2008, 06:06AM

Registered Member #402
Mersi mnogo,

Vse osthe si chakam vizata, no kogato ia vzema, shte opitam v tova uchilishte.

Pozdravi,
Pavlina
Back to top
roadrunner
Thu Nov 20 2008, 04:51AM

Registered Member #253
Za sazhalenie i az tragvam po makite s knizhkata.
Niakoi znae li kade se namira v Jebel Ali ofisa na Dubai Driving Center ili Al Ahli? Za men niama goliamo znachenie koe shte bade. Mai vsichki sa ednakvo ciganski. Veche vidiah kakvo e v Belhasa.

Never ride faster than your Guardian Angel can fly!
Back to top
MVinzens
Thu Nov 20 2008, 10:26AM

Registered Member #299
Zdrasti!
Ne znam kade se namirat ofisite na tezi uchilishta v Jebel Ali, ama znam, che Jebel Ali ne e mnogo blizo. Posledno hodih tam v edna banka. Moiat savet e da se zapishesh direktno v centralnia ofis na uchilishteto, koeto zberesh. Shte si spestish dosha vreme . Klonovete na uchilishtata iavno desitavt samo za zapisvane i urochi i sa po-bavni ot centralite. Vsichki izpiti, obache shte triabva da gi darzhish v centralata na uchilishteto. Izberi si, tova, koeto ti e po-blizo. Iavno se hodi po niakolko pati ! Na men nai-blizo mi beshe Al Ahli, ama kato sa takiva cigani.....

Mariya
Back to top
MVinzens
Thu Nov 20 2008, 10:27AM

Registered Member #299
I uspeh! Postoianstvo mu e maikata!

Mariya
Back to top
roadrunner
Sun Feb 01 2009, 01:51PM

Registered Member #253
Kato si poglednah poslednia post po temata osaznah, che ot momenta na zapisvaneto mi za kursa sa minali okolo 70 dena. Dnes mi beshe road test-a (final test). Stava vapros za VIP v Dubai Driving Center. Predstaviam si kolko shtiah da chakam ako ne beshe VIP.

[ Edited Sun Feb 01 2009, 01:58PM ]

Never ride faster than your Guardian Angel can fly!
Back to top
Virginia
Tue Feb 03 2009, 02:57PM
Registered Member #222
zdraveite,

vsichki li karate kursovete samo v dubai ? niama li niakoi v drugite emirstva ?
Back to top
Virginia
Sun Mar 08 2009, 12:26PM
Registered Member #222
zdraveite,

niakoi beshe spomenal che tuk ne davat ( ili moje bi niamat) pravilnik.
kogato az se zapisah za izpitite mi dadoha knijka s vsichki patni znatzi i patna markirovka. ne che se razlichavat koi znae kolko ot nashite, no vse pak ima niakoi novi.
taka che ako niakoi shte darji takav izpit i mu triabva moje da mi pishe.
Back to top
darling
Mon Mar 09 2009, 07:53AM
Registered Member #398
Zdraveite i ot men!
Az jiveia v Abu Dhabi i se interesuvam kakvi dokumenti sa mi neobhodimi za da se zapisha na shofiorski kursove. Imam bulgarska shofiorska knijka, no mi kazaha, che triabva da ia preveda na arabski. Hodih v edno buro i tam puk mogat samo ot angliiski na arabski. Obadih se v nasheto konsulstvo v Dubai i ot tam mogat samo da mi prigotviat pismo na angliiski, v koeto da opishat dannite ot knijkata.
Niakoi da spodeli opit i varianti, shte sum mnogo blagodarna!

Merci
Tedi
Back to top
Go to page   <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF